Αλλεργιολογικές Εξετάσεις

Η ευαισθησία του εξεταζόμενου σε διάφορα αλλεργιογόνα διερευνάται με τα κατάλληλα αλλεργιολογικά τεστ.

Τα αλλεργιογόνα, είναι αβλαβείς περιβαλλοντικές ουσίες – πρωτεΐνες, που φτάνουν στον οργανισμό, μέσω της αναπνοής, της επαφής με το δέρμα, της τροφής ή της λήψης φαρμάκων. Το ανοσοποιητικό σύστημα βάζει σε λειτουργία τη χημική και κυτταρική ανοσία με σκοπό την εξουδετέρωση του αντιγόνου. Τότε παράγεται η ανοσοσφαιρίνη IgE και ενεργοποιούνται τα βασεόφιλα και τα μαστοκύτταρα, που απελευθερώνουν ουσίες (ισταμίνη), με αποτέλεσμα την ταχεία φλεγμονώδη αντίδραση που μεταξύ άλλων μπορεί να οδηγήσει σε φτάρνισμα, φαγούρα, ερυθρότητα, κ.λπ.

Ακόμη και η διατροφική δυσανεξία θεωρείται αλλεργική αντίδραση καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα, παράγει αντισώματα έναντι συγκεκριμένων τροφών με αποτέλεσμα κατακράτηση υγρών, συντήρηση υψηλότερου σωματικού βάρους, δυσκολία απώλειας βάρους, καχεξία, εντερικές διαταραχές, μετεωρισμός, κλπ.

Στις αλλεργιολογικές εξετάσεις, ελέγχουμε αρχικά εάν υπάρχει αλλεργική αντίδραση, με την μέτρηση της ανοσοσφαιρίνης IgE και των ηωσινοφίλων. Αν διαπιστωθεί αλλεργία προχωρούμε σε πιο εξειδικευμένες εξετάσεις, τα RAST Test, τα οποία ανιχνεύουν και μετρούν τα αντισώματα που παράγει ο οργανισμός για κάθε ουσία – αλλεργιογόνο ξεχωριστά.

Υπηρεσίες:

  • Μέτρηση ανοσοσφαιρίνης IgE
  • RAST test (Immunocap)
  • Έλεγχος διατροφικής δυσανεξίας